Google Hangouts

Hangouts-LogoGoogle Hangouts je besplatan alat za tekstualnu komunikaciju i video konferencije dostupan u sklopu Google skupa alata. Podržan je u najnovijim verzijama Chrome, Firefox, Explorer i Safari web preglednika. Za korištenje video kamere i mikrofona potrebno je instalirati posljednju verziju Hangouts dodatka. Uz dodatak za web preglednik potrebno je imati Google korisnički račun kako bi se alat mogao koristiti. Alatu se može pristupiti na nekoliko načina: putem poveznice hangouts.google.com, preko Gmail ili Inbox usluge, ekstenzije za Chrome preglednik ili Chrome aplikacije za računalo. Postoji mobilna verzija za Android i iOS uređaje.

Alat korisniku omogućava slanje poruka jednoj osobi ili grupi, video pozive do devet osoba, slanje tekstualnih poruka i dijeljenje slika, lokacija i naljepnica.

Alat prepoznaje postojeće kontakte koje korisnik ima u svojem Google korisničkom računu, a nove kontakte moguće je dodati unosom korisničkog imena ili e-mail adrese. Uz popis kontakata vidljiv je i popis razgovora. Kod pokretanja razgovora, otvara se zaseban prozor koji omogućava dodavanje drugih korisnika u razgovor i pokretanje video poziva. Dijeljenje je slika moguće na nekoliko načina: s vlastitog računala, slika i albuma postavljenih na Google korisnički račun, pretragom na Googlu ili web kamere. Dostupne su funkcionalnosti slanja različitih sličica kao emotikona i slanje rukom pisanih poruka.

Hangouts omogućava telefonske pozive, ali je pritom preporušljivo pripaziti na moguće troškove koji mogu nastati.

Video poziv uz omogućenu slike putem web kamere i zvuka putem mikrofona, omogućuje i dijeljenje zaslona.

Google Hangouts postoji i kao aplikacija za Android mobilne uređaje. Jednostavnost korištenja čini ga idelanom aplikacijom za nesmetane razgovore s kontaktima diljem svijeta. Aplikaciju možete preuzeti preko trgovine aplikacijama ili pogledati detalje na sljedećem linku.

Google Hangouts u nastavi

Alat nastavnicima i učenicima može olakšati grupni rad i kolaboraciju. Razmjena tekstualnih poruka nije ograničena na broj korisnika, a ujedno omogućava razmjenu informacija i konstruktivan rad. Video poziv i ograničenje od devet sudionika dovoljno je za grupni rad, ali moguće ga je primijeniti za grupno učenje kada se učenici ne mogu sastati uživo, instrukcije ili udaljenu nastavu. Nedostatak je izravna izmjena dokumenata i mogućnost da učenici u grupnom radu izgube fokus i postanu nemirni.

Video tutorijal