Web Whiteboard

Screenshot at Aug 23 10-42-16Web Whiteboard aplikacija (AWWAPP) je alat što sadrži funkcionalnost bijele ploče u online okruženju. Alatu možemo pristupati koristeći preglednik na vlastitom računalu ili koristeći tablet i pametni telefon. Na vrlo jednostavan način sve napisano i nacrtano na bijeloj ploči možemo podijeliti sa drugim korisnicima ili ih pozvati na zajednički rad.

Zanimljiva je činjenica kako je proizvod hrvatske tvrtke “Dobar kod” što je još jedan dokaz kako domaća IT scena može i ima znanja napraviti zanimljiv sustav koji se može dodati popisu alata za upotrebu u edukaciji.

00009

Rad je u samom alatu krajnje jednostavan i sastoji se od svega par mogućnosti u izborniku. U trenutku kada pristupimo alatu, sustav poziva da započnemo s radom na vlastitom dokumentu. U izborniku što se nalazi s lijeve strane možemo birati boju olovke uz napomenu kako je ograničena na osam nijansi boja, možemo odabrati debljinu olovke i uz samo olovku možemo koristiti gumicu za pojedinačno brisanje, škare za izrezivanje dijela crteža, unos teksta i fotografije, undo opciju ili brisanje cijelog dokumenta. Dokument je moguće podijeliti slanjem pozivne poveznice.

Kako sam već naveo, rad je u samom alatu jednostavan i zabavan. Uz neka poboljšanja alat može biti još korisniji kao npr. veća paleta boja, više vrsta olovke, mogućnost ispunjavanja određenog elementa bojom, unos LaTex formula, itd.

Screenshot at Aug 23 11-02-19

Osim besplatne verzije koja je svima dostupna, sustav nudi i mogućnost premium plana čime dobivamo dodatne funckionalnosti:

  • Pohrana tj. spremanje dokumenata (do 100, ovisno o planu)
  • Mogućnost dodavanja dozvola na rad u dokumentu (kod free plana svi suradnici smiju crtati dok u premium verziji možemo postaviti read only dozvole.
  • Voice chat tijekom rada na dokumentu
  • Ugradnja virtualne bijele ploče u vlastite web strane koristeći API
  • Dodatne funkcije pri odabiru alata (crtanje kružnice,kruga,kvadrata i pravaca)

Screenshot at Aug 23 10-42-47