Wordwall – učimo igranjem

Wordwall je online alat za izradu interaktivnih igara u kojima je cilj doći do rješenja kroz razne zadatke u obliku popularnih igara, kao što je kviz, labirint, anagram, i drugi. Alat je dostupan online putem web adrese https://wordwall.net/, a dostupan je u besplatnoj i naplatnoj verziji.

Prijava u aplikaciju

Prije prijave na sustav neophodno je obaviti registraciju, a za istu je nužno unijeti e-mail adresu te odrediti željenu lozinku. Po registraciji automatski pristupamo alatu kao registriran i prijavljen korisnik.

Početni zaslon unutar aplikacije  Wordwall prikazuje sve aktivnosti koje smo kreirali na sustavu. Korištenjem sustava u besplatnoj varijanti na raspolaganju imamo 5 mjesta za aktivnosti koje želimo kreirati. Nakon ispunjenih 5 mjesta za aktivnosti, za svaku sljedeću nužno je obrisati neku od prethodno kreiranih aktivnosti.

Izrada aktivnosti

Dodavanje nove igre u vlastiti portfelj obavljamo klikom na gumb „Kreiraj Aktivnost“. Zgodna opcija koju Wordwall nudi je i kreiranje direktorija za aktivnosti. Na taj način možemo primjerice aktivnosti posložiti po razrednim odjeljenjima.

Kreiranje nove aktivnosti započinje odabirom željene igre, tj. alata kojim želimo kreirati interaktivni sadržaja.

U besplatnoj varijanti dostupno je čak 18 alata, tj. interaktivnih igara, a to su sljedeći:

 1. Kviz – Niz pitanja višestrukog izbora. Odaberite točan odgovor za nastavak.
 2. Spoji – Povucite i smjestite svaku riječ uz odgovarajući opis.
 3. Čudnovati kotač – Zavrtite kotač da vidite koja je sljedeća stavka.
 4. Vrsta grupe – Povucite i smjestite stavku u odgovarajuću grupu.
 5. Dijagram s okvirima – Povucite i smjestite oznaku na odgovarajuće mjesto na slici.
 6. Riječi koje nedostaju – Povucite i smjestite riječ na ispravno mjesto unutar rečenice.
 7. Točno ili netočno – Stavke brzo lete. Pokušajte ih odgonetnuti što više prije nego što vrijeme istekne.
 8. Pronađi par – Dodirnite pločicu kako biste pronašli par.
 9. Pronađi podudarnost – Odaberite podudarne odgovore i tako ih uklonite. Nastavite dok ne riješite sve.
 10. Anagram – Povucite slova na njihovo odgovarajuće mjesto kako biste ispravno posložili riječ ili izraz.
 11. Udari krticu – Krtice se pojavljuju jedna po jedna, morate udariti samo određene kako biste pobijedili.
 12. Otvaranje okvira – Dodirnite svaki okvir da biste ga otvorili i otkrili predmet.
 13. Pronađi riječ – Riječi su skrivene unutar osmosmjerke. Pronađite ih što brže.
 14. Gameshow kviz – Kviz s višestrukim izborom s rokom, spašavanjem i bonus krugom.
 15. Vrati raspored – Povucite i ispustite riječi da biste razmjestili svaku rečenicu u odgovarajućem redoslijedu.
 16. Labirint – Trčite do mjesta s točnim odgovorom, izbjegavajući neprijatelje.
 17. Slučajne kartice – Podjeli kartice nasumice iz promiješanog špila kartica.
 18. Pločice na okretanje – Istražite niz dvostranih pločica tako što ih dodirnite za zumiranje i povučete prstom po zaslonu za okretanje.

Primjer aktivnosti

U našem primjeru odabiremo Kviz. Klikom na aktivnost Kviz otvara stranica unutar koje unosimo sadržaj. Prvo unosimo naziv naše aktivnosti, a potom i sam sadržaj, u ovom slučaju pitanja i odgovore. Za svaku aktivnost nudi se određeni broj koraka koje možemo dodati. Konkretno pod aktivnosti Kviz možemo dodati maksimalno 100 pitanja.

Za svako pitanje na raspolaganju imamo do 6 polja za odgovore, a klikom na ikonu kvačice odnosno križića definiramo uneseni pojam kao točan ili netočan.

Nakon unosa sadržaja na raspolaganju je odabir teme, kao i izvedbe kviza. Kviz tako može biti prikazan kao igra labirint, odnosno klasično kao kviz s pitanjem i ponuđenim odgovorima.

Na raspolaganju su i brojne teme kojima kviz može biti prikaz primjerice kao školska ploča, TV kviz, radni stol, itd.

Dijeljenje sadržaja

Jednom izrađenu aktivnost u Wordwall alatu moguće je podijeliti između drugih nastavnika ili među učenicima. Kada aktivnost dijelimo među drugim nastavnicima, izrađena interaktivna igra tako može drugima poslužiti u nastavi. Dijeljene igre učenicima obavljamo klikom na gumb za dijeljenje učenicima.

Kod dijeljenja sadržaja možemo odabrati vrijeme dostupnosti, vrijeme za rješavanje, ljestvicu kao poredak uspješnosti polaznika, te odabrati trebaju ili učenici unijeti ime ili mogu i anonimno pristupiti. U završnom koraku dobivamo jedinstvenu poveznicu koju je nužno podijeliti učenicima za pristup.

Praktično je to što za pristup sadržaju nije potreba registracija od strane polaznika. Dovoljan je unos imena ako odaberemo tu opciju pri dijeljenju.

Rezultati pojedine igre, odnosno poredak uspješnosti dostupan je klikom na gumb „Moji Rezultati“, gdje nam je za svaku pojedinu aktivnost dostupna ljestvica svih koji su pristupili rješavanju kviza. Tu su i informacije poput broja učenika koji su pristupili, vremena rješavanja, uspješnosti rješavanja.

Naplatna varijanta

U naplatnoj varijanti Wordwall nudi dodatnih 20 interaktivnih alata, uključujući i izradu ispita kroz igru te mogućnost grupnog rada. Naplatne varijante dostupne su pod opcijom „Nadogradnja“.

Primjena u nastavi

Želite li uvesti malo dinamike i zabave u nastavu Wordwall je definitivno jedan od najboljih izbora.

Krasi ga jednostavnost korištenja i jednostavna mogućnost dijeljenja sadržaja kroz poveznicu i bez potrebe za izradom korisničkih računa od strane učenika. Kroz interaktivne igre i alate koje nudi Wordwall, edukacija, pa i provjera znanja mogu biti zabavniji. Na primjer, na satu geografije učenici mogu pojmove povezati s mjestom na karti. Primjena Wordwall aplikacije na satovima ostalih predmeta također je puna potencijala kroz bogatu ponudu alata.