GoNoodle

logo-green-spotsGoNoodle je web alat koji nastavnicima omogućava niz aktivnosti “brain brakes” pomoću kojih mogu potaknuti učenike na tjelesnu aktivnost i pritom ih razbuditi za nastavu ili umiriti prije provjere znanja. Sastoji se od različitih kategorija koje uključuju video materijale i igre koje učenici mogu pratiti uz upute. Potrebitosti za korištenje ovog alata: stabilna internetska veza, projektor, pametna ploča, interaktivni ili računalni ekran i zvučnici. Važno je da učenici dovoljno dobro vide aktivnosti koje se provode. Kako bi se aktivnosti izvršile, traju između dvije do pet minuta. Podijeljene su u nekoliko kategorija: aktivnosti za vježbanje vokabulara ili matematike, zatim za opuštanje i fokusiranje ili za razbuđivanje u jutarnjim satima. Važna je informacija kako su svi materijali na engleskom jeziku.

19 Ucenikovo korisnicko sucelje

Kako bi uključili elemente igrifikacije, autori su izradili avatare koji svaki razred može odabrati i izvršavanjem aktivnosti skupljaju bodove uz pomoć kojih njihov avatar raste. Nakon što avatar dosegne svoj maksimum moguće je odabrati novi i krenuti ispočetka. Na taj način nema ograničenja i djeca su angažiranija.
Budući da je alat temeljen na webu, koristi Flash pa je važno obratiti pozornost da vaš preglednik ima instaliranu posljednju verziju. Alat je podržan u najnovijim verzijama preglednika Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome i Safari. Nastavnici koji žele više dostupnih aktivnosti mogu koristiti GoNoodle Plus koji se plaća, ali u mogućnosti su birati.
GoNoodle ne mora biti isključivo korišten u razredu za vrijeme nastave. Postoje korisnički računi za djecu i roditelje kako bi djeca mogla prolaziti aktivnosti kod kuće neovisno o nastavi. Učenici svoj korisnički račun kreiraju isključivo korisničkim imenom i lozinkom. Djeci se daje uputa da za svoje korisničko ime ne koriste svoje pravo ime kako bi se zaštitio njihov identitet. Nakon registracije dostupan im je jedan avatar, a ukoliko žele otključati ostale, roditelji moraju dati svoje dopuštenje. Djeca bez roditeljskog dopuštenja, alat mogu koristiti samo 10 dana, na način da se unese e-mail adresa roditelja koji zatim potvrđuje djetetov korisnički račun putem poveznice dobivene e-mailom. Posljednji je korak prije potvrde unos poštanskog broja kao potvrde. Nakon toga djeca imaju pristup svim avatarima, a roditelji imaju pristup djetetovom korisničkom računu i po potrebi mogu ga izbrisati ili promijeniti lozinku.
Korištenje je alata intuitivno i jednostavno. Korisničko sučelje nema mnogo funkcionalnosti i sve je vidljivo i logično. Pokretanje je aktivnosti jednostavno i dovoljno je odabrati i pokrenuti željenu akrivnost (video ili igru).

Značajke alata:

  • jednostavan i intuitivan
  • različite vrste aktivnosti (podizanje koncentracije, smirivanje prije testa, vježbanje pojedinih predmeta, kratki kvizovi)
  • zaštita učeničkih korisničkih računa
  • nastavnik može imati veći broj razreda
  • elementi igrifikacije
  • blog s različitim informacijama i uputama kako koristiti alat

GoNoodle jednostavan je i praktičan alat kojim nastavnici svoje nemirne učenike mogu angažirati i usmjeriti na rad. Uz pomoć različitih aktivnosti nastavnici u jutarnjim satima mogu vježbama razbuditi učenike ili ih smiriti kada postanu nemirni. Nastavnici mogu potaknuti učenike da uz pomoć tjelovježbe prolaze kvizove ili vježbaju matematiku, a kada stigne vrijeme za test, uz lagane umirujuće aktivnosti, učenici se mogu smiriti i opustiti za test.

Na Bettu 2016, najvećem svjetskom sajmu edukacijske tehnologije i sustava, GoNoodle je nastupao sa sustavom s kojim dijele istu ideju edukacije Kahoot i ClassDojo.

Aktivnosti traju između dvije do pet minuta i jednostavno ih je koristiti za vrijeme sata ili školskog odmora. Za nastavnike kojima je potrebna inspiracija, uz alat dolazi i popratni blog gdje mnogi nastavnici koji također koriste alat dijele svoja iskustva i načine na koji ga koriste. Autori alata redovito dijele nove informacije i načine kako koristiti alat. Učenici alat mogu koristiti i izvan škole pa na taj način roditelji imaju priliku aktivirati svoju djecu kod kuće. Nedostatak je što su aktivnosti na engleskom jeziku i mlađi učenici koji još ne vladaju jezikom nailaze na poteškoće s razumijevanjem, ali istovremeno imaju priliku za dodatnim izvorom pomoću kojeg mogu savladati engleski jezik.

Kako koristiti GoNoodle u kod kuće pročitajte u članku “10 Ways to Use GoNoodle at Home”

Zavirite u galeriju slika iz GoNoodle sučelja: