Tiki-Toki – izrada vremenskih rasporeda (timeline)

1st_step_Tiki-Toki je web alat namijenjen izradi vremenskih rasporeda (timeline) na moderniji i kreativniji način. Omogućava korisniku izradu vremenskih rasporeda na jedinstven, i personaliziran način uz 2D ili 3D prikaz. Alat ima četiri oblika korisničkih računa:

  • Besplatna varijanta omogućava izradu samo jednog vremenskog rasporeda i ne može se integrirati s mrežnom stranicom. Ne postoji mogućnost grupnog uređivanja, postavljanja vlastitih slika i ograničen je na 200 životnih događaja.
  • Nastavnička se varijanta plaća na godišnjoj razini. Sastoji se od nastavničkog računa koji je ekvivalentan Silver korisničkom računu i 50 studentskih koji su ekvivalentni Bronze korisničkom računu. Sadržava mogućnost integriranja vremenskog rasporeda u mrežnu stranicu, dijeljenje s drugim korisnicima, uklonjene su promotivne poruke i dostupan je pristup novim funkcionalnostima.
  • Bronze verzija dozvoljava stvaranje do pet vremenskih rasporeda i grupno uređivanje uz već navedene mogućnosti.
  • Silver verzija dozvoljava kreiranje do 25 vremenskih rasporeda uz već navedene mogućnosti.

Značajke alata:

            – 2D i 3D prikaz vremenskog rasporeda

            – dodavanje slika i videa u događaje

            – dijeljenje vremenskih rasporeda

            – kategoriziranje događaja prema određenim bojama

            – grupno uređivanje

            – integriranje s mrežnim stranicama

Pregled funkcionalnosti

Glavni je cilj alata stvaranje vremenskog rasporeda prema vlastitim željama i ukusima. Nakon završene registracije korisniku se prikazuje sučelje s podacima o stvorenim vremenskim rasporedima koje se zatim može uređivati, kopirati ili brisati. Može se stvoriti novi vremenski raspored gdje pritom treba odrediti naziv, početni i završni datum i uvod, odnosno objašnjenje vremenskog rasporeda. Omogućeno je dodavanje opisa, uvodne i pozadinske sliku putem poveznice ili postavljanja vlastitih slika i postavljanje pozadinske boje i boje za isticanje. Korisnik može uređivati informacije o svojem korisničkom računu. Važno je napomenuti kako su upute za korištenje prisutne na svakom koraku, u obliku informacijskih balona kako bi korisnik jednostavnije mogao koristiti alat.

Kada korisnik stvara vremenski raspored, prikazuje se sučelje s vremenskim rasporedom na koji može početi bilježiti događaje. Pored vremenske trake koja se nalazi na dnu, postoji alatna traka na vrhu gdje se mogu vidjeti važne informacije o rasporedu, kontakt autora alata i administratorske opcije. Korisnik pomoću administratorskih opcija stvara i uređuje vremenske rasporede, uređuje postavke korisničkog računa i omogućuje grupno uređivanje.

Administratorske su mogućnosti podijeljene u tri kategorije. Prva je My Timeline gdje je moguć pregled i uređivanje vremenskih rasporeda. Uvijek su prisutne mogućnosti za ispis, prikaz JSON koda, generiranje koda za integriranje u mrežnu stranicu, pohranu sadržaja vremenskog rasporeda u CSV obliku kao sigurnosna kopija i PDF oblik.

Potkategorije se dijele na četiri djela. Prva je potkategorija Stories gdje korisnik može stvarati nove događaje za vremenski raspored ili brisati/uređivati postojeće. Druga je potkategorija Settings gdje korisnik može pored uređivanja klasičnih postavki vremenskog rasporeda određivati napredne ili 3D postavke. Treća je potkategorija Categories koja dozvoljava korisniku stvaranje ili uređivanje posebnih kategorija događaja i dodijeljuje im naziv, boju i veličinu. Četvrta je potkategorija Feeds koja omogućava korisniku stvaranje događaja uz pomoć vanjskih izvora. Feeds je nova funkcionalnost, ali povezana je s YouTubeom, Twitterom i RSS servisima i s obzirom na to da se oslanja na vanjske izvore, nije sigurna. Kategorija My Account omogućuje uređivanje postavki korisničkog računa i nadogradnju na neku od plaćenih varijanti korisničkih računa. Kategorija Group Edit omogućava korisniku postavljanje „tajne“ riječi s kojom osobe koje poznaju riječ mogu uređivati vremenski raspored, ali uz ograničenje na uređivanje i stvaranje isključivo vlastitih događaja. Kod naprednih postavki korisnik ima mogućnost detaljnijeg uređivanja rasporeda: postavljanje jezika, određivanje načina učitavanja elemenata, način formatiranja, izgled vremenske crte i zaglavlja, fonta, datuma i vremena te privatnosti.

Alat sadrži funkcionalnost koja može biti primijenjiva u različite svrhe i obrazovanju. Nastavnici alatom mogu na kreativan i zanimljiv način prikazati neke podatke koji bi klasičnim prikazom bili nezanimljivi. Glavni je nedostatak besplatne verzije ograničenje na 200 događaja i nemogućnost suradničkog uređivanja. S druge strane alat omogućava različite opcije s kojima se mogu prikazati brojni sadržaji i detaljno se može prilagoditi izgled tematici koju se želi prikazati na drugačiji i atraktivniji način. Alat se povremeno može koristiti kako bi se pojedini događaji zanimljivije prikazali, ali budući da je suradnju moguće ostvariti samo pomoću plaćene varijante, moglo bi se razmisliti o primjeni i drugih alata koji dozvoljavaju dijeljenje i surađivanje.

Pristup alatu: http://www.tiki-toki.com/