Omogućen pristup sustavu Loomen putem Moodle Mobile aplikacije

Od danas je omogućen pristup sustavu Loomen putem mobilne aplikacije. Riječ je o službenoj Moodle aplikaciji stvorenoj za brži i jednostavniji pristup tečajevima na sustavu Loomen putem mobilnih uređaja i tableta koji koriste Android, iOS i Windows sustave.

Aplikacija olakšava korisnicima sustava Loomen praćenje novih događanja na tečaju, primanje obavijesti, pristup sadržaju tečajeva kada je korisnik “offline”, pregled ocjena, učitavanje fotografija, audio i video zapisa s mobilnih uređaja.

Moodle Mobile aplikacija može se preuzeti putem Trg. play aplikacije (Play Store) za Android i Apple store aplikacije za iOS sustave. Nakon instalacije, aplikaciju je potrebno pokrenuti, a potom u prozor za unos adrese sustava upisati: loomen.carnet.hr. Prilikom prve prijave aplikacija će zahtijevati prijavu u sustav kroz preglednik. Korisnik odabire AAI@EduHr ikonu za prijavu putem preglednika i prijavljuje se s podacima AAI@EduHr elektroničkog identiteta. Nakon uspješne prijave, sustav će prikazati popis tečajeva korisnika.

screenshot_2016-09-20-13-34-54

Kako bi putem mobilne aplikacije stizale obavijesti o osobnim porukama, porukama objavljenima na forumima i drugim događajima na tečaju, potrebno je podesiti postavke poruka u Profilu. Nakon prijave u sustav, klikom na padajući izbornik kod imena i prezimena, potrebno je odabrati Postavke, a zatim iz popisa linkova odabrati Poruke. Klikom na kućice ispod naslova Mobilne obavijesti treba označiti željene opcije i pohraniti promjene.

Kao pomoć prilikom stvaranja sadržaja prilagođenog za korištenje na mobilnim uređajima, može poslužiti inforgrafika Lewisa Carra na poveznici http://www.moodleworld.com/designing-moodle-courses-for-mobile-infographic-by-lewis-carr-lewiscarr/ i određeni savjeti o stvaranju sadržaja objavljeni na stranici http://www.moodlenews.com/2016/what-to-keep-in-mind-when-designing-moodle-for-mobile-phone-access/. Prilikom stvaranja tečaja za mobilno učenje treba obratiti pozornost da je mobilno učenje više od responzivnog dizajna.

Upute za instalaciju dostupne su i na adresi: http://www.carnet.hr/loomen/mobilna_aplikacija. Više podataka o aplikaciji dostupno je na stranicama Moodle.org.