PhET online simulacije

Screenshot at Oct 13 09-30-49PhET interaktivne simulacije nastale su na Sveučilištu u Coloradu i dodatak su nastavi u pojašnjavanju procesa fizike, biologije, kemije, matematika i geografije i za samostalnu edukaciju djece u području “Želim znati više”. Simulacije su poptuno besplatne za korištenje u akademske svrhe, dostupne su na hrvatskom jeziku što uvelike olakšava snalaženje za mlađe uzraste.

Najnovije simulacije su u HTML5 tehnologiji i mogu se bez poteškoća pokretati u preglednicima. Simulacije starijeg datuma izrađene su u Flash i Java tehnologiji i postoji mogućnost da pri pokretanju simulacija dođe do određenih poteškoća, ovisno o verziji preglednika, instalaciji i verziji Flasha i Jave. Svaka je simulacija u određenoj razini interaktivna (ovisno o tipu simulacije) i postavljanjem dozvoljenih parametara utječemo na ishod simulacije.

Primjer (screenshoot) jedne od simulacija:

Pregled funkcionalnosti:

Većinu simulacija u HTML5 i Flash tehnologiji možemo ugraditi u svoje web stranice ili unutar LMS-a (kao npr CARNet Loomen) što nam ih čini izuzetno dostupnima bez potrebe odlaska na matičnu stranicu. Simulacije se mogu preuzeti i prikazivati na vlastitom računalu neovisno u pristupu Internetu. HTML5 su simulacije poptuno kompatibilne s iPad i Tablet uređajima.

Simulacije su podjeljene u kategorije: Nove simulacije, Fizika, Biologija, Kemija, Geografija, Matematika i uz ta ih područja možemo još razvrstati po Školskim razinama ili uređajima. Među simulacijama može se pronaći kako funkcionira Faradeyev zakon, kako sile utječu na kretanje, možemo mjeriti gustoću tekućina i igrati se valovima na opruzi.

Na dnu stranice postoji izbor jezika na koje su simulacije kao i cijelo sučelje prevedene.

Screenshot at Oct 13 09-31-39

Pogledajte nekoliko fotografija iz samih simulacija:

Primjer ugrađene simulacije:

U primjeru ispod ugradili smo sumulaciju za mjerenje gustoće tekućine. Na ovoj simulaciji možete podešavanjem raznih parametara mjeriti i utjecati na samu gustoću tekućine. Interaktivni elementi su:

  • Dodavanje vode klikom miša na dolaznu cijev
  • Ispuštanje vode klikom miša na odlaznu cijev
  • Pomicanjem miša na “soljenku” dodajemo novu tvar u vodu
  • Povlačenjem mjerila na tekućinu mjerimo gustoću
  • Iz padajućeg izbornika odabiremo vrstu tvari koju želimo unijeti u vodu
  • Možemo podesiti isparavanje
  • Klikom na žuti krug dolje desno, možemo vratiti sve na početno stanje