NASA’s Eyes

Screenshot at Oct 13 14-49-33NASA’s Eyes definirana je po riječima NASE: “Najbolji način da upoznamo naš planet, naš solarni sustav, svemir i svemirske letjelice koje ga istražuju”. Skup je ovo simulacija koji nam dočaravaju sve ljepote našeg planeta i svemira oko nas. Sve su vizualizacije nastale od strane “Visualization Technology Applications and Development” tima na NASA  Jet Propulsion Laboratoriju u tehnološkom institutu u Kaliforniji. Koristeći različite vizualizacije možemo detaljno proučavati razne pojedinosti oko našeg planeta, pregledavati putanju satelita i informacije oko pojedinačnog satelita, pratiti kretanje razine mora u određenom vremenskom razdoblju i količinu ugljičnog dioksida u zraku. Ostale vizualizacije omogućuju nam istraživanja svemira planeta i ekstrasolarnih planeta.

Naše putovanje započinje klikom na “Download the app to get started” (na stranici http://eyes.nasa.gov/) čime preuzimamo aplikaciju na računalo koja je temelj za preuzimanje i pokretanje svih simulacija/vizualizacija. Aplikacija je dostupna i za Windows i MacOS operativne sustave te je u potpunosti besplatna. Nakon preuzimanja i instalacije smožemo krenuti u istraživanje..

Na samom portalu pokrećemo one simulacije koje želimo pa tako imamo već pripremljene scenarije kao što je “Looking for Pluto?” koja nas vodi na detaljne informacije o planetu Plutonu ili neki od “Solar System putovanja” ili možda želite pogledati neke posljednje događaje na planeti a snimljeni su iz svemira (Tajfuni, uragani). Osim već takvih uskih scenarija postoje i tri glavne vizualizacije “Eyes on the Earth, Eyes ond the Solar System i Eyes on the Exoplanets”.

Prelaskom miša preko pojedinačne simulacije na portalu prikazuju nam se ikone za pokretanje simulacije (launch ili launch advanced) i download u slučaju ako još nismo preuzeli i instalirali aplikaciju. Kada klikemo na pokretanje simulacije naša će predinstalirana aplikacija preuzeti i prikazati odabranu simualciju. Ovisno o vrsti odabrane simulacije, razlikuju se opcije i kontrole unutar same simulacije. Sve se simulacije održavaju u realnom vremenu i potrebna je veza s Internetom kako bi se mogle preuzeti posljednje informacije.

Uz navedene simulacije / vizualizacije od istog autora postoje i mobilne aplikacije (iOS i Andorid):

  • Earth Now: Hold the earth in your hands
  • Spacecrat 3D

Više na http://eyes.nasa.gov/mobile-apps.html

Uz mobline aplikacije brojne zanimljivosti donosi i portal Deep Space Network Now gdje možemo saznati najnovije informacije o komunikaciji sa sondama/satelitima u dubokom svemiru.

Više na http://eyes.nasa.gov/dsn/