ClassTools – Zbirka jednostavnih digitalnih alata

ClassTools mrežno je mjesto koje nudi mnogobrojne alate za nastavu, s pomoću kojih korisnik može izraditi različite kvizove i arkadne igre, grupirati učenike, izraditi kartice za bingo ili slagalicu, kodirati tekst, izraditi Vennov dijagram, označavati slike, izraditi potragu za blagom ili Fakebook profil te odabrati predložak za izradu bedža ili diplome tj. certifikata. Omogućen je izbor od pedesetak alata, uglavnom dostupnih u besplatnoj verziji i bez potrebne registracije.

Stranica je iznimno jednostavnog dizajna, a dio je grupacije ActiveHistory.co.uk Ltd, čiji je osnivač profesor Povijesti u Međunarodnoj školi u Toulouseu Russel Tarr, autor knjiga o alatima za učenje povijesti (A History Teaching Toolbox). Zajedničko svim alatima u besplatnoj verziji i bez registracije pomalo je nezgrapan način ponovnog pristupa i dijeljenja sadržaja. Pri odabiru opcije sačuvaj, korisniku se prikaže kvadratić s poveznicom koju treba kopirati i s kojom može ponovo pristupiti sadržaju ili ga podijeliti. Međutim, izbor alata doista je raznolik, a neki su među tim alatima iznimno rijetki pa se isplati pregledati stranica i izbor alata.

Donosimo pregled nekoliko korisnih alata sa stranice ClassTools.net.

Certificate Generator alat je koji omogućuje jednostavan predložak za izradu diploma, priznanja i drugih sličnih dokumenata. Nakon što se upišu traženi podatci, alat omogućuje preuzimanje diplome u Wordu te dodatno uređivanje. Pritom se lako promijene hrvatska slova č, ć, đ, š i ž, a mogu se dodati i promijeniti i drugi dijelovi te obrisati ClassTools oznaka.

Fakebook je alat namijenjen izradi profila nalik na Facebook profil i to za potrebe učenja. Autor predlaže uporabu alata za prikaz radnje i likova iz književnih djela, za prikaz povijesnih događaja i sl., a primjeren je i za učenje o sigurnosti na internetu. Pristupom poveznici otvara se stranica na kojoj je objašnjeno sve što korisnik treba napraviti: upisati ime, dodati prijatelje, upisati postove, komentare i podatke o vlasniku stranice. Korisnik može učitati fotografije, a ako ne rabi hrvatska slova (č, ć, đ, š, ž), alat i sam nudi fotografije iz svoje baze.

Kad se odabere opcija Save, na prozoru se pojavi poveznica uz uputu (na engleskom jeziku) da se pažljivo zabilježi. Omogućena je opcija Share za dijeljenje profila putem poveznice, QR koda ili za preuzimanje mrežne stranice, a može se izravno podijeliti i na svojim profilima društvenih mreža. Profil se može naknadno uređivati, a sve su opcije dostupne u besplatnoj verziji i bez registracije.

SMS Generator omogućuje prikaz razmjene poruka putem SMS-a. Jednostavne opcije nude mogućnost razmjena poruka koje se mogu podijeliti putem poveznice, QR koda ili kao mrežna stranica. Korisnik sam osmišljava poruke i odabire želi li ih poslati kao primatelj ili pošiljatelj.

Tarsia Puzzle Generator omogućuje uvježbavanje i usustavljivanje gradiva kroz igru slagalice (puzzle). Jednostavno unesete pitanja i odgovore te ih alat automatski generira u tarsia puzzle, odnosno slagalicu u obliku trokuta koji se može ispisati i u besplatnoj verziji. Program ne prepoznaje slova č, ć, š, ž i đ, ali nakon preuzimanja u Wordu, znakovi se jednostavno izmijene i povećaju.

3D Gallery omogućuje učitavanje do deset fotografija koje su postavljene kao muzejska galerija. Svaku se fotografiji može opisati naslovom i kratkim opisom. Nakon što korisnik imenuje svoju izložbu, može je sačuvati i tada kopira i podijeli poveznicu.

Uz opisane, među ClassTools alatima korisnik može pronaći i mnoge druge korisne alate:

ClassTools u nastavi

ClassTools vrlo je korisna zbirka alata koja ima jednostavan i uporabljiv dizajn, ne zahtijeva registraciju i sadržaj se može naknadno uređivati i/ili preuzeti. Alati se mogu rabiti u svim fazama nastavnog procesa.

Alat: https://www.classtools.net/

Recenziju napisala: Ina Randić Đorđević