Genially

Genially je online alat namijenjen izradi prezentacija, interaktivnih slika, infografika, video prezentacija, uputstava, igara, plakata, raznih izvještaja. Alat dodaje dinamičnost već poznatim formatima kroz interaktivnost, animacije i razne  integracije. Alatu se pristupa putem web preglednika na adresi https:/www.genial.ly . U sustav se potrebno registrirati (logirati) kreiranjem novog računa ili putem Facebook, Google, Linkedin ili Twitter korisničkog računa, a može se prijaviti i sa e-mail adresom skole.hr (Office 365 pristup).

Pregled funkcionalnosti

Nakon registracije u sustav, za izradu sadržaja odabire se jedna od ponuđenih vrsta sadržaja:

  • Prezentacije
  • Infografike
  • Igre
  • Interaktivne slike
  • Video prezentacije
  • Uputstva
  • Predlošci za edukacijske sadržaje
  • Interaktivne čestitke i životopisi

Odabirom bilo koje od navedenih vrsta sadržaja nudi se mogućnost izbora atraktivnih gotovih predložaka, ali može se odabrati i izrada bez predloška. U besplatnoj verziji alata dostupan je velik broj predložaka i moguće je odabrati prikaz besplatnih i/ili premium (označeni žutom oznakom).

Izrada prezentacija

Već osnovni predložak daje nam mnoštvo opcija kako bi naša prezentacija bila atraktivnija dodavanjem animiranih i interaktivnih elemenata, te ubacivanjem online sadržaja. Svaki od elemenata predloška možemo samostalno mijenjati i oblikovati, dodavati, brisati, ubacivati nove, a odabirom nekog elementa pojavljuju se opcije dodavanja interaktivnosti (oblačić, prozor, stranica ili link) ili raznih animacija.

Prezentaciji se može dodati pozadinski audio zapis, a alatna traka nudi mogućnosti za dodavanje raznih simbola, oblika, slika, interaktivnih elemenata, video zapisa, audio zapisa, poveznica.

Ova alatna traka aktivna je za dodavanje elemenata kod svih vrsta sadržaja.

Infografike

Infografike su popularan način prikaza obrazovnih elemenata, tako prikazane informacije su lako razumljive, vizualno dopadljive. Kod izrade digitalnih plakata često se kao alat koristi upravo Genially jer nudi zaista atraktivne predloške i jednostavan način izrade.

Igre

Kreiranje sadržaja u obliku igara i kvizova doprinosi motivaciji, omogućuje evaluaciju i bolje razumijevanje gradiva. Tu su i predlošci za sve popularnije igre forme “escape rooma”. Treba napomenuti da se ovdje ne nude gotove igre već predlošci za strukturiranje vlastitih igara.

Snimka radionice koja je održana na CUC2020 konferenciji kako se može koristiti Genially za kreiranje escape room-a: https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/19165

Interaktivne slike

Statične slike se obogaćuju dodatnim informacijama u vidu dodavanja slika, mapa, video zapisa. Tako kreirane slike mogu se ugraditi u mrežnu stranicu ili blog, mogu se javno objaviti (dobije se pretraživi URL), podijeliti kao privatne onima kojima pošaljemo poveznicu, a mogu se i dati na korištenje kao predložak.

Na slijedećoj poveznici nalazi se kratki video kako Geniallyjem kreirati interaktivne slike: https://www.youtube.com/watch?v=skCdlBnk-9I&t=16s

Video prezentacije

Ovim alatom prezentacije postaju video zapisi kreirajući sadržaj koji se samostalno reproducira. Izrađuje se kao klasična prezentacija, a zatim se kod kartice  “Navigation” za navigacijski mod izabire Video. Korisno je izabrati neki od predložaka s prethodno animiranim efektima pa ih po želji mijenjati i dopunjavati.

Uputstva i materijali za učenje

Prednost ovako napravljenih uputstava je što su prikladni kao online sadržaj gdje se očekuje interaktivnost. Znači ubacuju se razni elementi koje korisnik odabire i utječe na slijed ili način prikaza informacija. Kao i kod ostalih vrsta sadržaja upotreba predložaka je brzo i efektno rješenje.

Sve sadržaje koji smo do sada proučili možemo smatrati materijalima za učenje, kod ove vrste (Training materials) koristimo predloške na kojima lakše kombiniramo obrazovne jedinice s izazovima, prijenos informacija i samoevaluaciju.

Pored opisanih vrsta sadržaja zanimljive su mogućnosti izrade interaktivnih i atraktivnih životopisa, te raznih vrsta čestitki.

Verzije alata

Osim besplatne verzije alata, dostupna je i plaćena premium verzija. Plaćena verzija ima dodatne mogućnosti poput većeg broja predložaka, offline pregled, preuzimanje pdf i jpg datoteka, unos vlastitih ppt datoteka. Na poveznici je opis i cijena svih opcija: https://www.genial.ly/pricing.

Kada se izabiru predlošci mogu se u padajućem izborniku za prikaz odabrati samo besplatni, premium, svi, tako imamo pregled onog što nam je raspoloživo.

Genially u nastavi

Alat nam pruža veliku mogućnost kreativnog izražavanja uz dobar omjer relativno jednostavnog načina izrade i atraktivnosti koja se postiže upotrebom raznih interaktivnih elemenata. Primjenjiv je na sadržaje gotovo svih predmeta koji na taj način postaju zanimljivi i vizualno dopadljiviji, a uz igre i kvizove i izazovniji.

Često se koristi za izradu digitalnih plakata i sve popularnijih escape room igara. Bogatstvo alata je u zaista velikom broju gotovih predložaka u samom alatu kao i sekciji Inspiration gdje su dostupni radovi drugih korisnika kao ideja i predložak.

Za nastavu je korisna mogućnost uključivanja različitih sadržaja izrađenih u drugim alatima, kao i integracija u druge online sadržaje. Obzirom da je Genially online alat imamo sve prednosti suradničkog oblika rada i dijeljenja.