WordPress sustav za izradu mrežnih stranica

WordPress je sustav za izradu mrežnih stranica, blogova, e-trgovina i drugih sličnih sustava. WordPress jedan je od mnogih CMS (eng. Content Management System) sustava koji olakšavaju izradu mrežnih stranica uz minimalno znanje programskih jezika npr. HTML, CSS, PHP. Za korisnike koji rade na unosu i održavanju sadržaja na stranici izrađenoj u WordPressu nije potrebno osnovno znanje programskih jezika. Prije se sadržaj na stranicama morao uređivati izravno u programskom kodu, a danas u sučelju WordPressa korisnik koristi vizualne alate unosi sadržaj, uređuje njegov izgled, dodaje multimediju, reklame i sve što je potrebno za sadržaj objave.

U radu na mrežnoj stranici koristeći CMS WordPress razlikujemo nekoliko tipova korisnika.

 • Dizajner i razvijatelj mrežne stranice, instalira, podešava, dizajnira mrežnu stranicu prema prehodno dogovorenim smjernicama. Podešava temu, instalira dodatke (čime se proširuje temeljna funkcionalnost sustava), kreira inicijalne korisnike i inicijalni izgled stranice
 • Administrator sustava administirira sustav, radi nadogradnje, sigurnosne kopije i manje izmjene na sustave, upravlja korisnicima
 • Autor ima manje ovlasti od administratora, piše objave i unosi sadržaj, ali nema ovlasti za objavu istog
 • Urednik pregledava prethodno uneseni sadržaj od strane autora te ga uređuje i objavljuje, a može i unositi sadržaj
 • Pretplatnik ima pristup sustavu i čitanju objavljenog sadržaja

U večini je slučajeva jedna osoba zadužena za sve navedene uloge u sustavu ili eventualno dvije osobe. Uloge administratora, autora, urednika i pretplatnika su istodobno i inicijalne sistemske uloge kreirane po instalaciji sustava. Svaka se uloga može podešavati ili se može kreirati nova uloga ovisno u potrebnim radnjama koje će osoba u sustavu izvoditi. Primjer: ako na mrežnoj stranici imamo e-trgovinu možemo napraviti korisnika koji ima samo mogućnost unošenja i uređivanja proizvoda.

WordPress je modularan sustav koji se može proširiti, što znači da se nakon inicijalne instalacije i podešavanja sustava mogu unositi nove dodaci ovisno o potrebni čime se dobiva željena funkcionalnost. Primjer: galerija slika, e-trgovina, sigurnost, SEO, zaštita od SPAMa itd.

Dodaci koji se mogu instalirati na mrežnu WordPress stranicu mogu se pogledati na sljedećoj poveznici https://hr.wordpress.org/plugins/.

Osnovni se izgled WordPress mrežne stranice postiže odabirom teme. Tema određuje raspored (eng. layout) stranice, izgled navigacije, boje, raspored elemenata na stranici u zaglavlju i podnožju, način prikaza loga itd. Pravilan odabir teme iznimno olakšava postizanje konačnog izgleda stranice prema zamišljenom konceptu. Teme mogu biti besplatne ili premium naplatne teme. U večini slućajeva besplatne teme zadovoljavaju potrebe korisnika. Svaka tema ima svoje zasebno sučelje za podešavanje. Ovisno o temi može se mijenjati: izgled, pravila ponašanja određenih elemenata, boje i ostali parametri za koje su autori teme omogućili promjene. Ako korisnik poznaje osnove HTML I CSS jezika svaku temu može dodatno urediti prema vlastitim željama neovisno o predefiniranim postavkama same teme.

Savjet: pri kreiranju i izradi vlastite stranice prvi je korak  definiranje namjene stranice. Različita je namjena stranice ako se radi o najmu apartmana, informacije o udruzi ili osobni blog. Nakon definiranja namjene potrebno je odrediti osnovne funkcionalnosti stranice: broj podstranica, sadržaj, vodoravna ili okomita navigacija, galerija fotografija itd. Korisno je posjetiti stranice sličnih namjena i na taj način prikupiti ideje. Pravilnim definiranjem svih detalja i želja vremenski će se skratiti potraga za primjerenom temom.

Besplatne se WordPress teme mogu pregledati na sljedećoj poveznici https://hr.wordpress.org/themes/.

Premium naplatne teme mogu se pregledati na poveznici https://themeforest.net/category/wordpress.

 

Zašto WordPress?

 • WordPress trenutno pokreće oko 30 % svjetskih mrežnih stranica što ga čini najkorištenijim sustavom takve vrste
 • WordPress sustav je besplatan, otvorenog koda, dostupan svim korisnicima
 • iza sustava stoji zajednica stručnjaka koja u svakom trenutku sudjeluje na razvijanju novih funkcionalnosti, dorada, tema, lokalizacije jezika
 • WordPress je modularan i može se proširiti
 • prilagođen je krajnjim korisnicima i svaki je korisnik u mogućnosti brzo i učinkovito savladati rad u WordPress sustavu

Kako započeti?

WordPress sustav može se koristiti na više načina:

 • instalacijom na vlastite servere ili hosting pakete. Za ovu mogućnost korisnik mora osigurati vlastiti server ili zakupiti hosting paket na koji se instalira WordPress sustav. Prednost je što korisnik ima potpunu kontrolu nas sustavom i svim njegovim komponentama i može ga prilagođavati prema potrebama.
 • korištenjem predinstaliranog sustava u multisite načinu rada. U ovom slučaju korsinik radi na predinstaliranom sustavu, može koristiti samo teme i dodatke koji su prethodno instalirani u sustav. Najpoznatiji je takav sustav https://wordpress.com/ gdje svi korisnici mogu besplatno otvoriti mrežnu stranicu i isprobati rad u WordPressu ili u Hrvatskoj http://from.hr/. Korisnici u Hrvatskoj mogu dobiti svoju besplatnu domenu i WordPress stranicu.

Ako korisnik započne s radom u predinstaliranim sustavima potrebna je registracija i vlastita mrežna stranica. Ako korisnik želi vlastiti sustav, za početak potrebno je definirati domenu sustava. Domena se može registrirati u definiranom registru i mora biti jedinstvena. Nakon registracije domene i odabira hostinga, prateći instalacijske upute WordPress se može instalirati i inicijalno podesiti za rad.

Preporuka: za početak rada s WordPressom dovoljno je koristiti WordPress.com sustav gdje se jednostavnom registracijom dobiva okruženje za vježbu i rad. Kreairana se stranica u bilo kojem trenutku može obrisati.

Korisni resursi:

Na mrežnim stranicama e-Laboratorija redovito će se objavljivati koraci za rad u WordPressu.