Flubaroo add-on za Google Forms

Flubaroo_small_promo_440x280Flubaroo je besplatni alat (plug – in) koji se može integrirati s Google Spreadsheet (excel) dokumentom s ciljem ubrzanja ocjenjivanja pitanja s više odgovora i pitanja s kratkim odgovorima. Google je s novom verzijom Google Drivea omogućio instalacije dodataka unutar Google dokumenata, Flubaroo alat dodatno proširuje mogućnosti Google Formsa i Google Spreadsheeta

Flubaroo je dostupan na poveznici.

Značajke alata:

  • Izračun prosječne ocjene zadatka
  • Izračun prosječnih bodova za svako pitanje i označavanje pitanja s niskim rezultatom
  • Prikazuje distribucijski grafikon ocjena
  • Omogućuje slanje odgovora svakom učeniku i ključ za odgovor
  • Omogućuje slanje individualne povratne informacije svakom učeniku

Pogledajte kratak video o dodatku Flubaroo

Kako bi alat Flubaroo uključio, potrebno je posjetiti Flubaroo na stranici s dodacima za Google usluge i u gornjem desnom kutu kliknuti na „+ FREE“ plavi gumb. Morat ćete ga autorizirati kako bi ga mogli koristiti. Otvorit će se nova proračunska tablica s instaliranim Flubaroo dodatkom uz poruku o načinu ocjenjivanja prikupljenih odgovora i poveznicu na demo podatke kako biste isprobali kako radi. NAPOMENA! Za svako slijedeće korištenje, Flubaroo je potrebno instalirati za svaku novu formu.

Pregled funkcionalnosti

Osnovna je funkcionalnost Flubarooa automatsko ocjenjivanje pitanja s kratkim odgovorom ili više izbora. Potrebno je prvenstveno kreirati Google Form dokument i sastaviti ključna pitanja. Važno je zapamtiti ukoliko nastavnik želi poslati povratne informacije učeniku, potrebno je staviti polje u koje će učenik upisati svoju e-mail adresu. Po završetku, nastavnik može ispuniti formu s točnim odgovorima i prikupljati odgovore učenika ili nakon što završi s prikupljanjem odgovora od učenika on unosi svoje odgovore. Važno je da nastavnik unese točne odgovore kako bi Flubaroo imao referentna polja za ocjenjivanje zaprimljenih odgovora i da se odgovori prikupljaju u proračunsku tablicu, a ne u samu formu.

Nakon što su prikupljeni svi odgovori nastavnik odabire opciju „Grade Assignment“ gdje će u dva jednostavna koraka odrediti koja se polja odnose na podatke o učeniku, koja se polja ocijenjuju i s koliko bodova. U slijedećem koraku nastavnik odabire red u kojem se nalaze točni odgovori koje je unio kako bi se prema njima moglo ocjenjivati. Na kraju se dobiva obavijest o završenom ocjenjivanju s uputama i informacijama. Alat može upozoriti kako se tablica s ocjenama ne bi smjela mijenjati kako ne bi došlo do problema oko slanja povratnih informacija putem e-maila i savjetuje da se napravi kopija tablice koja se tada može uređivati. Posljednji red označava postotak točnih odgovora po pitanju i pritom su pitanja s niskim postotkom označena narančasto, a isto tako navodi kako su učenici koji su prikupili manje od 70 % bodova označeni crvenom bojom. Nastavnik iznad samih ocjena može vidjeti neke općenite statističke testove: ukupan broj mogućih bodova, prosječan broj bodova prikupljen na testu, broj predanih testova i broj pitanja na koje je većina učenika pogrešno odgovorila. Opcije koje se omogućuju nakon ocjenjivanja su: ponovno ocjenjivanje, slanje ocjena učenicima putem e-maila, pregled izvješća u obliku grafikona koji nastavnik sam sebi može poslati e-mailom. Nastavnik može postaviti željeni jezik za Flubaroo i dodavati povratne informacije za svakog učenika. Postoji opcija dodavanja više mogućih odgovora za pitanja s kratkim odgovorom budući da učenik može odgovoriti u jednini, množini, zabunom napisati krivo slovo ili riječ istog značenja. Kako bi se omogućili referentni odgovori (odgovore koje nastavnik unosi i prema kojima se ocjenjuje) potrebno je između dva ili više mogućih odgovora napisati „ %or “ bez navodnika, npr. ako je pitanje „Koji su primjeri zelene, crvene i plave?“ gdje učenik može odgovoriti boje ili boja, a nastavnik za odgovor upisuje „ boje %or boja “. Ista mogućnost postoji i za više odgovora: „U razredu je mnogo učenika. Napiši ime jednog od njih.“, odgovor može biti „Ana %or ana %or Ivan %or ivan %or …“, budući da ima više učenika, a učenik može napisati ime malim ili velikim slovom.

Pregled funkcionalnosti Flubaroo alata.