KwikSurveys

kwiksurveys-logoKwikSurveys je web 2.0 alat namijenjen jednostavnoj izradi online anketa, upitnika i kvizova. Za rad u alatu nije potrebno prethodno znanje i iskustvo. U usporedbi s drugim alatima namijenjenih za istu potrebu, KwikSurveys obuhvaća mogućnost kreiranja upitnika, anketa, kvizova i obrazaca, dok je većina alata orijentirana na jednu kategoriju. Značajke alata:

  • Jednostavan i intuitivan
  • Različite vrste pitanja za svako područje
  • Neograničen broj dokumenata i odgovora po dokumentu
  • Omogućeno grananje, upravljanje tokom stranica i preusmjeravanje
  • Upravljanje višestrukim korisnicima, timovima, dopuštenjima i ulogama
  • Prilagodba izgleda i poveznica prema vlastitim preferencijama

Alat ima dva oblika korisničkog računa, besplatan i plaćeni. Plaćeni se korisnički račun dijeli na nekoliko planova plaćanja ovisno o potrebama korisnika. Postoji mogućnost plaćene varijante za studente i učenike.

Besplatan korisnički račun ima brojne funkcionalnosti koje su dovoljne za izradu anketa ili kvizova. Nedostatak je činjenica kako se ne mogu koristiti tekstualna pitanja s kratkim odgovorom i kod pitanja s višestrukim izborom ne može se dodati izbor „Ostalo“ gdje ispitanik upisuje vlastiti odgovor ako se ne nalazi među ponuđenima. Slike se mogu stavljati u odgovore samo u anketama. Nije moguće ispisati kreirani dokument i raditi vlastite predloške. U analizi se rezultata ne mogu vidjeti pojedinačni rezultati ili međusobno uspoređivati podatke. Omogućena je integracija na društvenim mrežama Twitteru i Facebooku, internetskim stranicama ili blogovima.

Pregled funkcionalnosti

Nakon registracije korisniku se otvara sučelje pomoću kojeg odabire koju vrstu dokumenta želi izraditi. Korisnik zatim upisuje naziv dokumenta i ima mogućnost odlučiti želi li kreirati potpuno novi dokument ili kopirati postojeći. Korisnik može kreirati četiri vrste dokumenta: upitnik, kviz, anketu i obrazac.

Vrste dokumenata koje možemo kreirati
Vrste dokumenata koje možemo kreirati

Izrada se svakog dokumenta provodi u četiri koraka. Obrazac, upitnik i kviz prolaze proces dizajna, izrade, objave i analize. Anketa prolazi proces  izrade, odabira mogućnosti, objave i analize. U procesu dizajna, korisnik određuje predložak teme za svoj dokument i nakon odabira predloška prosljeđuje na izradu samog dokumenta.

Kreiranje upitnika, kviza, obrasca
Kreiranje upitnika, kviza, obrasca
Kreiranje ankete
Kreiranje ankete

U procesu izrade, korisnik izrađuje pitanja i odgovore i ovisno o dokumentu koji radi, određena će mu pitanja biti dostupna. U besplatnoj varijanti, korisnik ne može koristiti pitanja koja imaju tekstualan odgovor. Za upitnik i obrazac može koristiti pitanja s višestrukim izborom, padajuću listu, ocjenjivanje zvjezdicama, slaganje po određenom redoslijedu i tablični prikaz. Za kviz su dostupna pitanja s višestrukim odgovorom i padajuća lista. Anketa ima samo jedno pitanje i ono se odnosi na pitanje s više odgovora.

Kod koraka opcije (koji je samo za anketu) korisnik može odabrati jezik kojim želi prikazati ugrađene poruke, može odabrati želi li spriječiti višestruko glasanje jedne osobe.

Korisnik može definirati želi li ispitaniku prikazati rezultate, u kojem obliku i ima mogućnost postaviti datum zatvaranja ankete.

Kod koraka objave korisnik ima nekoliko mogućnosti izbora: omogućiti pristup putem generirane poveznice, integracija s internetskom stranicom, direktno dijeljenje na društvene mreže, slanje na listu za mailove i povezivanje s vlastite stranice.

U koraku analize na različite se načine analiziraju i prikazuju prikupljeni podaci. Moguće je vidjeti statistiku prema posjetiteljima, odnosno iz kojih su dijelova svijeta ispitanici. Brzi je izvještaj u kojemu korisnik može vidjeti statistiku odgovora, za svako pojedino pitanje može izraditi statistički grafikon koji se može uređivati i pohraniti u PDF, JPEG ili PNG obliku. Korisnik ima mogućnost uređivati odgovore i pohraniti rezultate u obliku proračunske tablice u Excel, CSV, TSV i Semicolon Seperated formatu, a može izraditi vlastite izvještaje koje može urediti i složiti prema vlastitim idejama i pohraniti ih u PDF ili PNG obliku.

Upitnici, kvizovi i forme pored dodavanja pitanja imaju i prezentacijsku kategoriju pomoću koje je moguće dodati zaglavlje, podzaglavlje, tekst i video, dok je dodavanje slike dostupno u plaćenoj varijanti. Pitanja je moguće izmjenjivati, dodavati i brisati grupno ili pojedinačno, kao i odgovore. Omogućeno je dodavati nove stranice i vidjeti pregled kako će dokument izgledati prije objave. Za matrični prikaz postoji više unaprijed definiranih zaglavlja matrice.

Zaključak

KwikSurvey ima prednost u usporedbi s mnogim drugim popularnim alatima za izradu online kvizova, anketa i upitnika istog profila: neograničen broj dokumenata i neograničen broj pitanja po dokumentu. Alat je dobar odabir za izradu upitnika o povratnim informacijama o izvedbi predmeta ili zadovoljstva s projektima, izradu kratkih kvizova i provjera znanja. KwikSurvey alat kvalitetan je i za ankete ako korisnik želi da učenici glasaju npr. za neki od ponuđenih alata koji bi htjeli koristiti na nastavi ili za kratka brza pitanja. Uz pomoć se obrasca mogu prikupiti prijavnice za školski izlet ili izvannastavne aktivnosti. Nedostatak je nemogućnost korištenja pitanja s tekstualnim odgovorima i opcije „Ostalo“ kod pitanja s višestrukim odgovorima u besplatnoj verziji. Prednost je što se može dijeliti preko različitih medija i dobru analizu prikupljenih odgovora.

U galeriji pregledajte sve detalje unutar apliakcije: