Testmoz – brzi i jednostavni kvizovi

Testmoz je besplatni digitalni alat koji korisnicima omogućava izradu kvizova i podešavanje parametara za automatsko bodovanje. Korisnici imaju mogućnost isprobati alat prije izrade vlastitih kvizova. Na taj se način korisnici upoznaju s postupkom izrade, vrstama pitanja i načinima ispunjavanja kviza. Alat se koristi bez prethodne registracije, što znači da autori kvizova, ali i sudionici koji ga ispunjavaju nisi obvezni izraditi korisnički račun. Korisnik ima mogućnost plaćanja godišnje pretplate za dodatne funkcionalnosti: neograničen broj pitanja po kvizu, sučelje za pristup svim izrađenim kvizovima i prikupljanje rezultata za neograničen broj sudionika. Osnovna neplaćena verzija korisniku omogućava maksimalno 50 pitanja po kvizu, neograničen broj sudionika, ali pamtit će rezultate samo za prvih 100. Najbitnija je značajka osnovne varijante što korisnik mora pohraniti poveznicu na kviz kao te administratorske podatke i podatke za pristup u određenu tekstualnu datoteku jer bez tih podataka neće biti u mogućnosti pristupiti ili uređivati kviz. Alat je moguće koristiti putem najnovijih varijanta mrežnih preglednika: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome i Safari.

Korisnik prilikom izrade kviza prvo mora unijeti naziv kviza i zaporku. Iznimno je važno zapamtiti zaporku i poveznicu kviza kako bi se kviz kasnije mogao uređivati i dijeliti sa sudionicima. Preporuka je da se podaci pohrane u tekstualnu ili tabličnu datoteku gdje će poveznica i zaporka imati odgovarajući naziv i opis. Nakon unosa početnih podataka korisniku je dostupno nekoliko funkcionalnosti: Postavke, Pitanja, Objava i Izvještaji. Postavke omogućavaju promjenu naziva kviza, dodavanje i uređivanje uvodnog i završnog teksta. Također, omogućava postavljanje zaporke za pristup koju sudionici moraju unijeti prije pristupanja kvizu, uključivanje slučajnog redoslijeda pitanja te prikaz rezultata, označavanje točno i netočno odgovorenih pitanja te prikaz točnog odgovora po završetku kviza. Funkcionalnost Pitanja korisniku omogućava unos pitanja i odgovora za kviz. Korisnik u kviz može unijeti četiri vrste pitanja: Točno/Netočno, Višestruki odabir jedan točan odgovor, Višestruki odabir više točnih odgovora i Popunjavanje praznine. Uređivač teksta omogućava osnovno uređivanje: podebljanje teksta, poravnavanje, natuknica, dodavanje poveznice, tablice i slike. Za sva je pitanja osim Točno/Netočno moguće dodavati ili uklanjati polja za odgovore. Pitanje je moguće označiti kao pitanje koje se ne boduje, a također je moguće definirati broj bodova za svako pitanje po potrebi. Za odgovore postoji mogućnost prikaza slučajnim odabirom. Objava korisniku omogućava objavljivanje kviza nakon čega ga sudionici koji imaju poveznicu mogu riješiti. Preporučeno je ne uređivati kviz i pitanja nakon što ga sudionici počnu ispunjavati. Funkcionalnost Izvještaji omogućava uvid u rezultate i uspješnost pojedinog sudionika. Korisnik po potrebi može pregledati točne odgovore i pohraniti rezultate pohraniti na računalo u obliku .CSV datoteke. Početna stranica izrade kviza korisniku omogućava izmjene administratorske zaporke, izradu novog kviza, dijeljenje putem elektroničke pošte, povećavanje broja kviza i resetiranje podataka izvještaja.

Testmoz u nastavi

Testmoze je jednostavan, intuitivan i pristupačan alat koji nastavnicima omogućava brzu i izradu kvizova koje mogu koristiti za vrijeme nastavnog sata i kao resurs za domaću zadaću. Prednost je alata besplatno preuzimanje i nije potrebna registracija što je ujedno i nedostatak jer korisnici moraju zapamtiti važne podatke (zaporka i poveznica) kako bi mogli pristupiti kvizu kako bi imali uvid u rezultate i mogućnost uređivanja. Kvizovi se mogu koristiti kao jedan od načina provjere znanja ili ponavljanja nastavnog sadržaja. Učenici pomoću Testmoza mogu izraditi kratak kviz za određenu temu koju su obrađivali kao dio zadaće, a kviz kasnije mogu ispuniti njihovi kolege.