Kizoa – izradite svoj video sadržaj

Kizoa digitalni alat namijenjen je za izradu i uređivanje video materijala korištenjem slika, videa i audio sadržaja. Omogućuje izradu kolaža, jednostavno uređivanje slika i slideshow izradu. Alat je moguće koristiti u svim najnovijim varijantama popularnih mrežnih preglednika: Google Chromu, Mozilla Firefoxu i Safariju, ali nema dostupnu mobilnu varijantu. Alat zahtijeva Adobe Flash Player i važno je obratiti pozornost na mrežni preglednik i provjeriti ima li omogućen i ažuriran Flash Player. Alat je moguće koristiti bez prethodne registracije, što je dobar način za upoznavanje s različitim motrištima alata prije konkretnog korištenja, ali ako korisnik želi pohraniti ili podijeliti izrađeni sadržaj potrebna je registracija. Alat omogućava besplatnu i plaćenu verziju korisničkog računa, a registracija je moguća unosom e-adrese i zaporke. Besplatni korisnički račun omogućuje prostor za pohranu veličine 1GB, pohranu video sadržaja na računalo u trajanju od jedne minute rezolucije 600p koja sadrži logo alata, dijeljenje putem e-poruke, Facebook društvene mreže, bloga itd. Svi nastavnici i učenici koji posjeduju skole.hr korisnički račun imaju mogućnost registracije besplatnog premium korisničkog računa putem poveznice. U tom je slučaju važno registrirati se skole.hr adresom e-pošte.

Alat se sastoji od nekoliko glavnih funkcionalnosti: izrada i uređivanje video sadržaja, izrada kolaža i e-razglednica, slideshow izrada i uređivanje slika.

Korisnik izradu sadržaja može započeti odabirom unaprijed određenog definiranog predloška ili prazne radne površine. Predlošci su za video sadržaj ponuđeni u nekoliko formata, prilagođeni za različite rezolucije ekrana i također imaju mogućnost korištenja unaprijed postavljene glazbe ili učitavanja vlastite. Dodavanje slika ili videa u predložak moguće je učitavanjem s računala, Facebook korisničkog računa, već dostupnih slika ili videa u alatu. Moguće je prilagoditi izgled slike ili videa u okviru predloška. Na vremensku crtu ispod glavnog sučelja korisnik može dodavati različiti sadržaj jednostavnim povlačenjem na odgovarajuće polje. Pored odabira slika i videa nalazi se dodatni sadržaj koji se može uključiti za vrijeme izrade. Dodatni sadržaji su: efekti prijelaza iz jednog kadra u drugi, različiti dodatni efekti, tekst, animacije i glazba. Korisnik u bilo kojem trenutku za vrijeme izrade video sadržaja ima mogućnost uvida u trenutni izgled sadržaja u zasebnom prozoru i unutar tog sučelja može pohraniti trenutni sadržaj, podijeliti ga na određenu društvenih mreža, YouTube ili poslati e-porukom. Sadržaj je također moguće pohraniti na računalo u nekom od slijedećih formata: MP4, AVI, MOV, MPEG2 ili GIF i tri različite veličine: 1068×600, 852×480 ili 428×240. Prilikom izrade kolaža korisnik također ima mogućnost odabira nekog od dostupnih predložaka ili raditi na praznoj radnoj površini. U kolaž se mogu dodavati različite slike, video i clip-art sadržaj i animacije. Izrađeni se kolaž može pohraniti unutar alata ili na računalo, koristiti kao materijal u izradi drugih sadržaja, podijeliti na nekoj društvenoj mreži ili uklopiti u mrežnu stranicu. Uređivanje slike korisniku omogućava osnovne funkcionalnosti uređivanja: rotaciju, izrezivanje, promjenu svjetline i kontrasta. Dostupni su različiti okviri, filteri i efekti koji se mogu dodati na sliku.

Kizoa video upute

Kizoa u obrazovanju

Kizoa je alat koji na prvi pogled izgleda komplicirano zapravo je veoma jednostavan za naučiti i koristiti. Nije ga potrebno instalirati budući da je dostupan putem mrežnog preglednika, a funkcionalnosti koje nudi su nešto više od većini poznatog Windows Movie Maker alata. Velika je prednost mogućnost registracije @skole korisničkim računom koji učenicima i nastavnicima omogućava besplatno korištenje premium verzije korisničkog računa. Alat je u nastavi moguće primijeniti na razne načine na primjer za izradu dodatnog materijala za pojašnjavanje nekog nastavnog sadržaja ili kao alat koji učenici mogu iskoristiti za izradu nekog projektnog ili grupnog zadatka. Pored video sadržaja alat može poslužiti i za izradu raznih vrsta kolaža koji mogu uključivati i video ili neke animacije, na primjer za osvrt na školski izlet. Razne mogućnosti dijeljenja sadržaja mogu poslužiti za objavu na nekim društvenim mrežama ukoliko nastavnik i razred koriste društvene mreže u nastavi ili primjerice objava na razrednom ili školskom mrežnom središtu. Jedini nedostatak ovog alata je ne mogućnost kolaboracije nad izrađenim sadržajima.