Edmodo

Napomena: Edmodo prestaje s radom 22. rujna 2022. godine.

250px-Edmodo_logo.svg

Što je Edmodo? Kratko se i jasno može utvrditi kako je “Edmodo Facebook za učenje”. Povezanost dolazi od trenutka kada ugledate sučelje Edmoda koje nalikuje sučelju Facebooka što učenicima olakšava korištenje i prihvaćanje Edmoda u nastavi.

Edmodo je vrsta društvene mreže nastala godine 2008. i od tada je u stalnom razvoju. Cilj je povezati učitelje u zajednice i olakšati im pristup i dijeljenje materijala i znanja. Omogućava suradnju u manjim grupama (simulacija razreda) između učitelja i učenika. Od nedavno omogućava i pristup roditeljima. Do sada, Edmodo broji 30 373 625 korisnika (učitelja i učenika).

Edmodo svakodnevno koristim kao virtualnu učionicu u kojoj učenici jednostavno mogu komunicirati sa mnom i međusobno i gdje imaju pristup materijalima koje za njih pripremam. Naročito korisnim smatram aplikacije (npr. Blendspace) koje učenici mogu koristiti u samom Edmodu bez potrebe za dodatnom registracijom i zaporkom. Na taj način sami mogu izrađivati vlastite materijale i dijeliti ih s ostalima.

Arjana Blažić

Princip je rada Edmoda na način da učitelji kreiraju grupe i u njih učlanjuju svoje učenike. Unutar svake je grupe moguće kreirati podgrupe i u njih raspodijeliti članove. U grupama i podgrupama mogu se objavljivati vijesti, obavijesti, kreirati kvizovi, upitnici, dijeliti poveznice, datoteke, multimedijske datoteke, itd. Učitelj (vlasnik grupe) može slati poruke cijeloj grupi, odabranoj podgrupi ili izravno bilo kojem članu svoje grupe, dok učenici ne mogu međusobno izravno komunicirati već imaju mogućnost slanja poruke cijeloj grupi. Moguće je također dodijeljivati značke kao nagrade učenicima za njihov trud i zalaganje.

 

Edmodo u nastavi koriste i nastavnici koji s nama vrlo rado dijele svoja iskustva. U video zapisima pogledajte iskustva.

 

Na kraju, nakon što ste pregledali iskustva profesorica, ostaje vam samo još da kliknete na poveznicu koja vas vodi na Edmodo https://www.edmodo.com/ i započnete s kreiranjem vašeg virtualnog razreda. Prije nego što se odlučite za samostalno istraživanje, pogledajte kratke i jednostavne upute kako raditi u Edmodu.

 

Pristup alatu: https://www.edmodo.com/

Preuzimanje korisničkih uputa na hrvatskom jeziku nastalih u sklopu projekta ICT EDU. – ICT_Edu_Edmodo_prirucnik

Detaljnije video upute možete pogledati ovdje.