Hot Potatoes – kreiranje online ispita znanja

hbs_logoHot Potatoes je alat što se sastoji od šest aplikacija koje omogućuju izradu interaktivnih vježbi i kvizova za web. Uključuje odabire između više odgovora, kratkih odgovora, križaljke, nadopunjavanje praznine, uparivanje/slaganje po redoslijedu i riječi s izmiješanim poretkom. Alat ima mogućnost kombiniranja više kvizova u jednu veliku cjelinu. Sadrži podršku za hrvatski jezik, ali važno je napomenuti kako usprkos podršci postoji poteškoća s dijakritičkim znakovima, č i ć. Alat je besplatan, ali ne i otvorenog koda, temeljen na HTML i Java programskim jezicima, no nije potrebno znanje tih jezika kako bi se kvizovi izradili. Registracija je potrebna kako bi se dodalo ime kvizovima za identifikaciju autora. Alat se može preuzeti na Hot Potatoes službenoj stranici.

Početno sučelje Hot Potatoes alata

Značajke alata:

 • Omogućuje kreiranje više različitih kvizova unutar jednog alata
 • Stvaranje interaktivnih kvizova za web
 • Mogućnost stvaranja cjeline kvizova
 • Mogućnost dodavanja multimedijskog sadržaja kao što su slike ili video unutar kviza
 • Podrška za brojne jezike
 • Integracija u Moodle sustav pomoću Hotpot modula

Funkcionalnosti

JQuiz omogućuje kreiranje kviza s višestrukim odgovorima ili kratkim odgovorima. JCloze omogućuje kreiranje kviza gdje se popunjavaju praznine u tekstu, a JMix omogućuje kreiranje kviza s izmiješanim redoslijedom riječi. JMatch  služi za izradu kvizova s uparivanjem pojmova, a JCross služi za kreiranje kvizova u obliku križaljke. The Masher omogućava izradu jedne cjeline kombiniranjem više varijanti kvizova u jedno.

Upute: Preuzmite detaljne upute za ovaj alat koje su nastale u sklopu ICT Edu projekta. Preuzimanje uputa

HotPot Moodle modul

HotPot je modul dodatak za Moodle sustav koji nastavnicima omogućava integraciju Hot Potatoes i TexToys kvizova unutar Moodle sustava. Kvizove nastavnik kreira lokalno na svom računalu koje kasnije postavlja na Moodle sustav. Nakon što polaznici riješe kvizove, dostupno je nekoliko izvješća koji prikazuju kako su pojedina pitanja odgovorena i statističke trendove prikupljenih bodova. Kviz je moguće integrirati s Moodle verzijama 1.9 pa na više. Instalacija modula nije komplicirana i opisana je u sklopu HotPot stranice i .zip paketa. Ukoliko postoji službeni Moodle administrator, potrebno je proslijediti lokaciju modula i tada će administrator izvršiti instalaciju.

Izgled HotPot modula u Moodle sustavu

Koraci instalacije:

 1. Potrebno je preuzeti .zip datoteku s HotPot modul stranice gdje je dostupna posljednja verzija
 2. Datoteku je potrebno “raspakirati” (eng. unzip) gdje će se stvoriti direktorij pod imenom „hotpot“
 3. U „mod“ direktorij na Moodle stranici potrebno je dodati “raspakirani” direktorij gdje bi putanja trebala izgledati na slijedeći način: „ mod/hotpot “
 4. Nakon prethodno izvršenih koraka potrebno se prijaviti u Moodle sustav kao administrator kako bi započela instalacija. Ukoliko instalacija automatski ne započne, može se ručno pokrenuti prateći putanju Settings -> Site administration -> Notifications.

Dodavanje HotPot aktivnosti u tečaj:

 1. Potrebno se prijaviti i postaviti na stranicu tečaja
 2. Omogućiti izmjene na stranici
 3. Pronaći cjelinu ili sekciju gdje želite dodati Hot Potatoes vježbu, odnosno kviz
 4. Odaberite „HotPot“ iz izbornika „Ad dan activity“
 5. Pored „Source file name“ kliknite na „Add“ gumb
 6. Kliknite „Upload a file“ i zatim „Browse“ kako biste pronašli svoju Hot Potatoes datoteku na računalu
 7. Kada odaberete željenu datoteku kliknite „Upload this file“
 8. Po potrebi dodajte i datoteke slike i zvuka potrebne za Hot Potatoes datoteku
 9. Odredite ostale postavke
 10. Kliknite na „Save changes“ na kraju stranice ukoliko ste zadovoljni s postavkama

Značajke modula:

 • Omogućena brza i jednostavna integracija Hot Potatoes kvizova u Moodle sustav
 • Uz dodatan je modul moguće uvoziti pitanja iz Hot Potatoes 6 XML datoteka u Moodle 2.x repozitorij pitanja (modul se nalazi na HotPot question import stranici)

Instalacija se dodatnog modula radi na isti način kao i za glavni modul uz iznimku da se raspakirani „hotpot“ direktorij postavlja na putanju „question/format/hotpot“ Moodle stranice.

Dodatne informacije i često postavljana pitanja mogu se pronaći na HotPot Moodle stranici.