Desmos – digitalni grafički kalkulator

Desmos je besplatni digitalni alat čija je glavna funkcija grafički kalkulator, ali ujedno omogućava nastavnicima izradu i provođenje aktivnosti s učenicima u nastavi kao što su konkretni zadaci, te kasnije praćenje napretka. Izrađen je pomoću HTML5 tehnologije, a dostupan je u najnovijim verzijama popularnih mrežnih preglednika kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari i Internet Explorer. Također su dostupne inačice za mobilne Android i iOS uređaje. Sučelje alata je jednostavno i intuitivno, te nudi prikaz tipkovnice na ekranu ukoliko je to korisniku potrebno. U svakom trenutku korisnik ima pristup opisima, tekstualnim i video uputama kao i konkretnim kategorijama za detaljnije upoznavanje s funkcionalnostima ili načinima primjene u nastavi. Desmos alat je moguće koristiti bez registracije što je veoma korisno ako nastavnik želi brzo i lako prikazati neki graf ili ako učenici moraju riječiti neki zadatak. Alat u stvarnom vremenu prikazuje grafove kako nastavnik unosi funkcije i matematičke izraze, a uz pomoć klizača mogu unaprijed odrediti vrijednosti koje će se primijeniti u izrazima kako bi brzo i lako učenicima mogli prikazati i objasniti nastavni sadržaj. Koordinate točaka se mogu prikazivati tablično, također se može odrediti točke sjecišta, minimuma, maksimuma i njima upravljati za proučavanje različitih alata. Nastavnici imaju mogućnost izrade aktivnosti ili korištenja postojeći koje mogu učenicima zadati za vrijeme nastave, te pratiti njihov napredak u rješavanju.

Nastavnici mogu izraditi korisnički račun za korištenje alata koji je ujedno i besplatan korištenjem svojeg Google računa ili unosom imena, adrese e-pošte i zaporke. Nakon registracije nastavnici imaju uvid u razne dostupne aktivnosti koje su izradili drugi korisnici i autori samog alata. Nastavnici također imaju mogućnost izraditi vlastite aktivnosti koristeći razne elemente kao što su grafovi izrađeni u alatu, skice, multimedijski sadržaj, bilješke i kviz. Dodatna dva elementa su u ranim fazama, ali ih nastavnici mogu isprobati i koristiti u sklopu svojih aktivnosti. Prvi su izazovi pomoću kojih učenici mogu vidjeti vezu između različitih jednadžbi i grafova, a drugi je sortiranje postojećeg sadržaja u kartice kako bi ih nastavnici lakše pronašli i koristili. Svaka od već dostupnih aktivnosti sadržava opis, ciljeve, popis uređaja na kojima je dostupna aktivnost (neke npr. nisu dostupne na pametnim telefonima), te pregled opisa što će učenici naučiti i što nastavnici mogu oćekivati. Kada nastavnik pokrene aktivnost učenici pristupaju putem generiranog koda i sučelja za učenike. Učenici nisu obavezni izraditi korisnički račun, ali će biti potrebno ukoliko žele naknadno nastaviti raditi na zadatku koji su rješavali.Nastavnik može odrediti dinamiku kojom će učenici rješavati aktivnosti ovisno o načinu rada koji je nastavnik planirao. Aktivnosti mogu biti privremeno zaustavljene kako bi se obratila posebna pažnja na sadržaj, mogu biti unaprijed poredane određenim redosljedom. Nastavnici također mogu odrediti da je napredak i uspjeh anonimiziran kako se učenici ne bi opterećivali rezultatima već fokusirali na uspješno rješavanje zadataka.

Desmos video upute

Desmos u nastavi

Najveća prednost Desmos alata je njegova dostupnost i lakoća korištenja. Nastavnicima omogućava brz i lak vizualni prikaz sadržaja na poznat ali interaktivan i zanimljiv način. Učenici mogu samostalno istraživati nastavni sadržaj svojim tempom. Dostupnost uputa i detaljnih informacija omogućuje korisnicima lako svladavanje funkcionalnosti alata. Nastavnici ovaj alat mogu koristiti kao zamjenu za običnu ploču i prikaz sadržaja ili kao cijeli sustav koji obuhvaća nastavni sat od razrade sadržaja do provjere znanja. Aktivnosti učenicima omogućuju upoznavanje konkretnog sadržaja dok nastavnici pritom imaju uvid u njihov napredak.

Share on LinkedIn0Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Tumblr0